Pierniczkowo + przepis

19:32

Taaaak!
Jak zapewne w większości domów u mnie też piecze się pierniczki:) W tym roku nieco inne bo z bakaliami.
Ciasto zrobiłam w poniedziałek i trzymałam w lodówce alby nieco doszło i co? I jest przepyszne!
Lekko pierne - takie jakie lubię:)

Są po prostu tak pyszne, że nie wiem czy dotrzymają do poniedziałku:)

Pozdrawiam Was przedświątecznie i idę odpoczywać:)
:*
EDIT:
Wstawiam Wam przepis na te pierniczki:)
 Składniki:
  • 1 szklanka miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • pół kostki masła (100g)
  • 75 gmargaryny (1/3 kostki)
  • 1,5 torebki przyprawy korzennej do piernika
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1,75 - 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • suszona żurawina
  • orzechy włoskie posiekane
  • płatki migdałowe
  • rodzynki
  • dadatkowo: białko do posmarowania
 Miód, masło, margarynę, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawić do przestygnięcia.




Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Dodać bakalie i zmiksować.
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!

Przepis zmodyfikowany pochodzi stąd

You Might Also Like

13 komentarze

  1. kusisz.
    mam straszną ochotę na pierniki, na blogach co następne to lepsze i apetyczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te są na prawdę pyszne tylko przez te bakalie ciężko się je wykrawa:)

      Usuń
  2. wyglądaja apetycznie, u mnie chyba by nie wytrzymały do świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniki ! :)) Podziel się więc przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą pachnieć mniamuśnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bosko!!!!!!
    Naszych juz ni ma ....
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają tak od razu do schrupania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo takie są od razu do schrupania:)

      Usuń
  7. Przepis podkradnę ale już po świętach wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe