Beza z owocami, czyli Biała Pavlova

11:08

Uwielbiam tą bezę! Jest prosta w wykonaniu i daje świetny efekt! W sam raz na spotkanie przy kawce. Biała Pavlova jest niezwykle delikatna i smaczna. Chrupiąca na zewnątrz, wewnątrz zaś ma konsystencję jakby piankową- jest mięciutka i lekko ciągnąca.




Zapraszam Was - rozgośćcie się

Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g cukru (1,5 szklanki), najlepiej drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier (najlepiej po łyżce), przez cały czas ubijając. Na końcu dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok 20-22 cm (w zależności od preferowanej wielkości placka bezowego). Następnie wykładamy masę białkową na papier formując z niej okrąg o odpowiednim wymiarze.

Tak przygotowaną masę wkładamy do nagrzanego do 150' piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok 1h 15 min. Jeśli chcemy by beza była mocno chrupiąca pieczemy ok 1,5 godziny.

Bezę studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Po wystudzeniu przekładamy bezę na talerz lub paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier.

Tak przygotowaną bezę możemy udekorować ubitą kremówką lub kremem i owocami. W moim przypadku był to krem śmietankowy oraz jagody.



Bezę możecie upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce położyć na godzinę przed podaniem.

Do upieczenia bezy zachęcił mnie przepis umieszczony na www.mojewypieki.com
Częstujcie się!
Serdecznie polecam!

You Might Also Like

39 komentarze

  1. o wow! miałam przejść na dietę ale to po weekendzie w takim razie :) w weekend robię Twoją Pavlovą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm! pycha! chyba się zaraz biorę do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam - już wiem co upiekę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha, a ja jadłam to właśnie i jestem pełna zachwytu (kawałek dla Bartka równiez połowicznie wsunęłam, takie dobre było)!!! Dziękuję za przepis, bo będe musiała sobie zrobić to "babskie ciasto" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej bajeczna, az ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślinkę wycieramy i za pieczenie się bierzemy

      Usuń
  6. Mmmm...wygląda pysznie ;)Uwielbiam łatwe przepisy,na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i szybko się robi:) - tylko piecze się długo ale tego to już pilnować nie trzeba:)

      Usuń
  7. uwielbiam!
    uwielbiam!
    i mogłabym tak bez końca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota! Bezy uwielbiam, a jeszcze z jagódkami mmmmmmm sama słodycz ! Więc przepis kradnę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij, kradnij:) Pyszna jest dlatego przepis udostępniam:)

      Usuń
  9. O nie! I dieta poszła z dymem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja też:) w momencie gdy wpadłam na pomysł zrobienia tej bezy:)

      Usuń
  10. Ja raz zrobiłam tort pavlova i mi nie wyszedł i się zniechęciłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooooo a czym to się różni? i co konkretnie nie wyszło?

      Usuń
    2. No niczym :D to to samo ;) po prostu w przepisie było, że to tort jest :D
      Tylko ja robiłam wersję o smaku cappucino, ale nie pamiętam skąd przepis był! rozlała mi się i zrobiła płaska :((

      Usuń
    3. Ehhh no to nie wiem czemu:( Może to kwestia białek? albo za krótko ubijałaś - pojęcia nie mam:(

      Usuń
  11. mmmmmmmmm jutro mam zamiar sobie zrobić na urodziny ale nie wiem czy mi wyjdzie :E

    OdpowiedzUsuń
  12. No i kolejny wypiek do wypróbowania :-). Jeszcze nigdy nie robiłam białej pavlovej. Podobno uzależnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam hmmm wygląda pysznie poproszę na sobotę taką :))))

    mama Oli babcia Ali

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagody. Wszędzie jagody! A mnie mało jęzor nie ucieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ja. Tez czesto robię :-) ja dodaje jeszcze Marakuje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo z Marakują nie jadłam:) muszę spróbować

      Usuń
  17. Olu zapraszam do mnie po Wyróżnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo:) na pewno się zgłoszę:)

      Usuń
  18. Beza wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Aaaaaale smacznie wygląda ....mnie jakoś bezy nie wychodzą...albo niedopieczone albo przypalone eh :(
    Ale nie zrażam się :) będę próbowała do skutku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie poddawaj się! na pewno w końcu wyjdzie:)

      Usuń
  20. Super przepis, na pewno skorzystam. Uwielbiam bezy, tylko tyłek od nich mi jakoś tak dziwnie rośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja też robiłam, jakiś czas temu z borówkami,a dziś z jeżynami :)

    http://islandofflove.blogspot.com/2013/07/pavlova.html

    [mój przepis troszkę inny] ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe