Beza z owocami, czyli Biała Pavlova

11:08

Uwielbiam tą bezę! Jest prosta w wykonaniu i daje świetny efekt! W sam raz na spotkanie przy kawce. Biała Pavlova jest niezwykle delikatna i smaczna. Chrupiąca na zewnątrz, wewnątrz zaś ma konsystencję jakby piankową- jest mięciutka i lekko ciągnąca.




Zapraszam Was - rozgośćcie się

Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g cukru (1,5 szklanki), najlepiej drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier (najlepiej po łyżce), przez cały czas ubijając. Na końcu dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok 20-22 cm (w zależności od preferowanej wielkości placka bezowego). Następnie wykładamy masę białkową na papier formując z niej okrąg o odpowiednim wymiarze.

Tak przygotowaną masę wkładamy do nagrzanego do 150' piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok 1h 15 min. Jeśli chcemy by beza była mocno chrupiąca pieczemy ok 1,5 godziny.

Bezę studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Po wystudzeniu przekładamy bezę na talerz lub paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier.

Tak przygotowaną bezę możemy udekorować ubitą kremówką lub kremem i owocami. W moim przypadku był to krem śmietankowy oraz jagody.



Bezę możecie upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce położyć na godzinę przed podaniem.

Do upieczenia bezy zachęcił mnie przepis umieszczony na www.mojewypieki.com
Częstujcie się!
Serdecznie polecam!

You Might Also Like

39 komentarze

  1. o wow! miałam przejść na dietę ale to po weekendzie w takim razie :) w weekend robię Twoją Pavlovą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm! pycha! chyba się zaraz biorę do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam - już wiem co upiekę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha, a ja jadłam to właśnie i jestem pełna zachwytu (kawałek dla Bartka równiez połowicznie wsunęłam, takie dobre było)!!! Dziękuję za przepis, bo będe musiała sobie zrobić to "babskie ciasto" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej bajeczna, az ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślinkę wycieramy i za pieczenie się bierzemy

      Usuń
  6. Mmmm...wygląda pysznie ;)Uwielbiam łatwe przepisy,na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i szybko się robi:) - tylko piecze się długo ale tego to już pilnować nie trzeba:)

      Usuń
  7. uwielbiam!
    uwielbiam!
    i mogłabym tak bez końca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota! Bezy uwielbiam, a jeszcze z jagódkami mmmmmmm sama słodycz ! Więc przepis kradnę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij, kradnij:) Pyszna jest dlatego przepis udostępniam:)

      Usuń
  9. O nie! I dieta poszła z dymem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja też:) w momencie gdy wpadłam na pomysł zrobienia tej bezy:)

      Usuń
  10. Ja raz zrobiłam tort pavlova i mi nie wyszedł i się zniechęciłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooooo a czym to się różni? i co konkretnie nie wyszło?

      Usuń
    2. No niczym :D to to samo ;) po prostu w przepisie było, że to tort jest :D
      Tylko ja robiłam wersję o smaku cappucino, ale nie pamiętam skąd przepis był! rozlała mi się i zrobiła płaska :((

      Usuń
    3. Ehhh no to nie wiem czemu:( Może to kwestia białek? albo za krótko ubijałaś - pojęcia nie mam:(

      Usuń
  11. mmmmmmmmm jutro mam zamiar sobie zrobić na urodziny ale nie wiem czy mi wyjdzie :E

    OdpowiedzUsuń
  12. No i kolejny wypiek do wypróbowania :-). Jeszcze nigdy nie robiłam białej pavlovej. Podobno uzależnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam hmmm wygląda pysznie poproszę na sobotę taką :))))

    mama Oli babcia Ali

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagody. Wszędzie jagody! A mnie mało jęzor nie ucieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ja. Tez czesto robię :-) ja dodaje jeszcze Marakuje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooo z Marakują nie jadłam:) muszę spróbować

      Usuń
  17. Olu zapraszam do mnie po Wyróżnienie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Beza wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Aaaaaale smacznie wygląda ....mnie jakoś bezy nie wychodzą...albo niedopieczone albo przypalone eh :(
    Ale nie zrażam się :) będę próbowała do skutku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie poddawaj się! na pewno w końcu wyjdzie:)

      Usuń
  20. Super przepis, na pewno skorzystam. Uwielbiam bezy, tylko tyłek od nich mi jakoś tak dziwnie rośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja też robiłam, jakiś czas temu z borówkami,a dziś z jeżynami :)

    http://islandofflove.blogspot.com/2013/07/pavlova.html

    [mój przepis troszkę inny] ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe