Tarta z owocami i mascarpone

18:18

Na specjalne Wasze życzenie podaję Wam przepis na naszą randkową tartę z czarną porzeczką i kremem z serka mascarpone.



Składniki na tartę:
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła miękkiego
  •  1 jajko 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • około 3 łyżki wody (w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche) 
 Składniki na krem z serka mascarpone: 
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36% (schłodzonej w lodówce) 
  • 1 opakowanie 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Do tego oczywiście owoce wedle uznania:) W naszym przypadku była to czarna porzeczka.

Składniki na ciasto łączymy razem i siekamy nożem (jak to ciasto kruche), wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników w jednakową masę. Schładzamy w lodówce przez 15-30 min.


Następnie wałkujemy i układamy na formie. Ciasto w formie dziurawimy widelcem i wkładamy jeszcze do lodówki na 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i obciążamy fasolą albo czym tam mamy np. pokrywką od naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut po czym zciągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Ciasto studzimy.
Jak zrobić masę? :
Śmietanę ubić na sztywno i powoli, partiami dodajemy do serka połączonego z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy owocami.
Wkładamy do lodówki na około 1h.

 Mam nadzieję, że ten przepis się u Was sprawdzi oraz przypadnie Wam do gustu.

SMACZNEGO!!!

You Might Also Like

12 komentarze

  1. wygląda apetycznie jutro będę robiła z Twojego przepisu z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powiem szczerze, że jeszcze tarty nie robiłam a mam ochotę zrobić na roczek ze szpinakiem i pomidorami tylko nie wiedziałam, ze z tym ciastem takie mecyje - wyjąć, włożyć znowu wyjąć:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto kruche żeby było dobre wymaga odrobinkę zachodu:)

      Usuń
  3. jestem opita herbaty a ślina cieknie mi że szok!

    OdpowiedzUsuń
  4. eee brzmi tak pysznie. I powiedz jak tu zrzucić brzuszek? ;P nie pomagasz, oj nieee... ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię na pewno
    dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam. Ja taki krem wykorzystuję zawsze do przełożenia tortów :) Tarta na pewno przypadłaby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to smakowicie wygląda ;) Ostatnio u mnie kruche ciasto na tapecie, więc w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam raz tartę, ze szpinakiem i ciasto niekoniecznie mi wyszło...

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę musiała poczekać kilka lat na moje własne porzeczki!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda obłędnie...i pewnie tak smakuje! Musze spróbować...ale z malinami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe