Rolada drożdżowa ze szpinakiem

16:32

Ciasto drożdżowe chodziło za mną od dłuższego czasu. Podobnie było z daniem ze szpinakiem. Nie chciałam robić klasycznej tarty. Miałam ochotę na coś nowego, innego. I tak jakoś mnie naszło.

Lubię wszelkiego rodzaju drożdżowe pierogi, paszteciki i inne bułeczki z farszem nie koniecznie słodkim.
Dlatego dziś dla Was mój przepis na roladę drożdżową z farszem szpinakowym.


Składniki na ciasto:
- 0,5kg mąki
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50g drożdży świeżych
- 1,5 łyżki cukru
- pół kubka letniego mleka

Składniki na farsz:
- pierś z kurczaka
- szpinak mielony
- ser żółty
- czosnek
- łyżka śmietany
- sok z cytryny

Do kubka z letnim mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy 1,5 łyżki cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i posypujemy z wierzchu odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka, olej i szczyptę soli. Na koniec dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto mocno je ugniatając. Ja w pierwszej fazie używam miksera i mieszadeł do ciasta drożdżowego. Później już ugniatam klasycznie ręką. Mocno by dużo powietrza dostało się do ciasta. Gdy ciasto już dobrze wyrobi się posypuję mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie biorę się za farsz. Ja farsz robię z mrożonego szpinaku krojonego w bryłkach. Wrzucam go do głębokiej patelki i duszę do momentu rozmrożenia. Ugrillowaną i przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego już szpinaku. Szpinak przyprawiam świeżym czosnkiem (ok 3-4 ząbki) i pieprzem zgodnie z upodobaniami smakowymi. dodaję sok z połowy cytryny, mieszam wszystko i odstawiam na chwilkę do przestygnięcia. Na koniec do szpinaku dodaję łyżkę śmietany i starkowany ser. Mieszam wszystko.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowuję na stolnicy, wykładam farsz i zwijam. Wkładam roladę do blaszki podłużnej miejscem łączenia w dół i smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem:)

Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200' na ok. 20 minut.


Smacznego!!!

You Might Also Like

24 komentarze

  1. Powiem Ci, że mnie bardzo zaciekawiłaś tym przepisem. Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie!!!
      Farsz można zrobić dowolny w zasadzie, wedle uznania

      Usuń
  2. Uwielbiam szpinak, a w połączeniu z ciastem drożdżowym jeszcze nigdy nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, to musisz nas odwiedzić:)

      Usuń
  3. Pyszna musi być taka rolada, nie wiem, czy akurat ze szpinakiem bym zjadła, ale z innym dodatkiem czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi ochoty narobiłaś.
    szkoda, że mam lewe ręce do ciasta drożdżowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi to drożdżowe nigdy nie wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noż niemożliwe?

      Ja robię odczyn z mleka, drożdży cukru i łyżki mąki. Mieszam to wszystko i posypuję z wierzchu mąką.
      Do miski wrzucam składniki w takiej kolejności jak podałam na liście składników i na końcu wyrośnięty zaczyn. Nie wiem czy kolejność dodawania składników ma znaczenie ale moja mama twierdzi, że ma:) Słucham jej rad i jeszcze nigdy mi drożdżowe nie opadło.

      Usuń
  6. o jacieeee! muszę zrobić! przecież ja też z tych co 'szpinakowe love' <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiem, wiem:) A farsz świetnie nadaje się też do tarty:)

      Usuń
  7. Nie mówcie Menżowi - ale wiem, co dostanie na piątkowej randko-kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie.. chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja za szpinakiem nie przepadam. Ale Twoja rolada wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić inny farsz. Może z pieczarkami i kurczakiem albo innymi warzywami? wedle uznania

      Usuń
  10. oj ale smaka mi zrobiłaś. A w lodówce gar zupy :/
    Chyba zaszaleję na dniach i sama tego zasmakuję :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto drożdżowe ze szpinakiem to idealne połączenie. Ja rolady jeszcze nie robiłam, ale za to paszteciki tak:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie!
    Muszę spróbować! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałabym zacząć jeść szpinak, ale jakoś nie mogę się przełamać. Myślisz, że to dobry sposób? :)
    Obserwuję i pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe