Nasze swojskie śniadania

10:33

Nie może być nic zdrowszego od swojskiego śniadania. Nie musisz mieć wcale swojego ogrodu, swoich zwierząt ani pola obsianego zbożem. Wystarczy odrobina chęci by to co jemy w domu było zdrowe. Nie trzeba wcale wydawać na to majątku.

Ostatnio moim ulubionym śniadaniem są kanapki z wędliną wędzoną i kiełkami różnego rodzaju. To taka moja chwila spokoju, kiedy nie myślę o niczym i nabieram energii na cały dzień. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że wszystkie te produkty są swojskie.

Lubię piec chleb w domu, choć smakiem ciężko jest przebić chleb, który piecze mój tato lub moja koleżanka Asia. Ich chleb to niebo w gębie. Mój jest po prostu dobry :) Wiecie taki ze słonecznikiem, dynią i wszystkimi tymi dodatkami które lubimy. Ostatnio króluje u mnie chleb z żurawiną, który mogłabym jeść na okrągło. Trenuje silną wolę :)
Wbrew pozorom domowy wypiek chleba to nie jest jakieś wielkie poświęcenie i godziny stania przy garach. I nie mówię tutaj o chlebie z maszyny, tylko o takim z foremki, na zakwasie.

Do tego wędlina z przydomowej wędzarni. Na pewno zdrowsza niż kupowane gotowe wędliny wędzone. Możecie być pewni, że nie są one wędzony dymem w tradycyjny sposób. Te sklepowe są zanurzane w substancji, która imituje wędzenie. Zdrowe na pewno to to nie jest.
Jeśli nie macie możliwości postawić sobie wędzarni w ogrodzie lub na działce wystarczy zapeklować w domu mięso i oddać do wędzarni. Na pewno znajdzie się taka w waszej okolicy.
W taki sposób przygotowuje różne mięsa: szynkę, polędwicę, kiełbasę, schab, udziec indyczy itd. Co tylko chcecie.

Na koniec moje ukochane kiełki. Najbardziej lubię kiełki rzodkiewki i lucerny, ale te brokułu też dają rade jak nie są przerośnięte. Oczywiście można zastąpić je szczypiorkiem czy choćby rzeżuchą :) Ala kiełkami też nie pogardzi choć nie jest jakąś wielką fanką. Takie kiełki bez problemu można wyhodować w domu lub kupić w popularnym dyskoncie z owadem w kropeczki :)

Jak widzicie zdrowe i pyszne śniadanie nie musi być ani drogie ani kosmiczne. Wystarczy 5 minut na jego wykonanie.

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Zdrowo i pysznie :)
    Ja nie przepadam za taka zieleninką, a szkoda, bo to same witaminki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam wszystkie takie zielone dodatki na kanapki :)

      Usuń
  2. Ostatnie badania donoszą, że mięso i nabiał wcale nie są zdrowe, wręcz przeciwnie szkodzą i powodują wiele chorób.
    Osobiście nie wyobrażałam sobie życia bez nabiału i chleba z wędlinką ale po przeczytaniu 2 książek: "Nowoczesne zasady odżywiania" oraz "Zdrowie bez recepty czyli skrobia która leczy" powoli odstawiam je z jadłospisu. Dochodzi jeszcze do tego sprawa zakwaszania organizmu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podchodzę bardzo sceptycznie do takich badań. Wcześniejsze pokolenia jadły mięso i nabiał i był dużo zdrowsze niż my obecnie. Ja wychodzę z założenia, że organizmowi potrzebne jest zarówno mięsa, nabiał jak i węglowodany ale w odpowiednich proporcjach i z umiarem.

      Usuń
  3. Lubię wszelaką zieleninkę na kanapkach ,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś piekliśmy domowy chleb, bułeczki. Czas do tego wrócić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe