Domowe gofry najlepsze

15:42

Straciłam już nadzieję, że domowe gofry mogą być tak smaczne jak te kupowane w budce. Jako, że nie lubię mieć miliona sprzętów w domu, każdego od czegoś innego, to postawiłam na wielofunkcyjność. Mikołaj się postarał i przyniósł mi wielofunkcyjny opiekacz z wymiennymi wkładkami, w tym również do gofrów. Radości końca nie było do momentów aż zaczęłam próbować różnych przepisów. W końcu trafiłam na ten, który przypadł mi do gustu i zostanie z nami na dłużej.
przepis na domowe gofry, gofry, waffels, fruits,

Szukałam czegoś co nie przyprawi mnie o spustoszenie lodówki ze składników, a nada się do wielofunkcyjnych gofrownic, które nie oszukujmy się, mają zdecydowanie mniejszą moc niż te przeznaczone do wypieku gofrów.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Gofrownicę rozgrzewamy wedle modelu jaki posiadamy. Moją najlepiej zwilżyć nieco olejem przed pierwszym gofrem by nie przywierały.

Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie składniki oprócz białek wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. 

Pieczemy w gofrownicy, w zależności od mocy sprzętu,przez około 5 - 8 minuty ( mój ma 1000W). Studzimy na kratce lub ustawiając w tak zwane domki. Studzenie jest bardzo ważne gdyż jeśli gofry nie odparują to zrobią się miękkie i gumowate. Jeśli dobrze je wystudzicie to z zewnątrz będą chrupiące a w środku mięciutkie i lekkie. Zajadajcie je z czym chcecie. My najbardziej lubimy miód, owoce i domowe powidła.

SMACZNEGO!

PS: Z tej porcji ciasta wyszło mi 10 gofrów.

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Uwielbiamy gofry. Ależ się głodne zrobiłyśmy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że ja nie mam takiego mikołaja, też by mi się przydała nowa gofrownica, fajny przepis na gofry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba znaleźć okazję i poprosić ładnie o prezent.

      Usuń
  3. Słyszałam, że te budkowe gofry robione są z jakiejś gotowej masy. Twój przepis wydaje się być prosty, dzięki za patent na studzenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Niestety większość tych budkowych gofrów jest robione z masy w proszku :(

      Usuń
  4. Gofry kojarzą mi się z wakacjami, zwłaszcza nad morzem ;) czasem fajnie sobie "zjeść" miłe wspomnienie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dostałam gofrownicę rok temu na urodziny i bardzo sobie chwalę. Często zamiast mąki daję zblendowane płatki owsiane i też smakują świetnie.

    Polecam także gofry wytrawne - z szynką, serem i/lub pieczarkami (właściwie wszystkim, co do głowy przyjdzie). Wychodzą bajecznie, goście zawsze się zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe