Tarta z twarożkiem i czarną porzeczką

13:59

Uwielbiam proste i szybkie przepisy na tarty z różnymi owocami. Teraz gdy w okresie letnim królują owoce typu jagody, czarne i czerwone porzeczki to nie sposób tego nie wykorzystać. Kiedyś te owoce były nieodłączną częścią letniego menu w domu, dziś mam wrażenie poszły w zapomnienie. Niestety.


Ja uwielbiam letnie owoce i przyrządzam potrawy z nimi gdy tylko mogę. Dziś dla Was moja tarta z twarożkiem i czarnymi porzeczkami.


Składniki na tartę:
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła miękkiego
  •  1 jajko 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • około 3 łyżki wody (w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche) 
Składniki na masę twarogową:
  • 2 kostki twarogu chudego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego ( tyle by masa nie była za sucha)
  • cukier waniliowy dla smaku ( wedle uznania) 
  • porzeczki bez gałązek do posypania

Składniki na ciasto łączymy razem i siekamy nożem (jak to ciasto kruche), wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników w jednakową masę. Schładzamy w lodówce przez 15-30 min.


Następnie wałkujemy i układamy na formie. Ciasto w formie dziurawimy widelcem i wkładamy jeszcze do lodówki na 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i obciążamy fasolą albo czym tam mamy np. pokrywką od naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Ciasto studzimy.
Jak zrobić masę? 
Twaróg, jogurt i cukier waniliowy miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ktoś lubi może wcześniej twaróg przemielić przez maszynkę by uzyskać gładszą masę.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy owocami.
Wkładamy do lodówki na około 1h.
Prawda, że proste?
SMACZNEGO! 

Letnie owoce 2

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Mi najbardziej smakują porzeczki prosto z krzaka ale latem takie ciasta także szybko u nas znikają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak lubię, ale teraz staram się też wykorzystać je w inny sposób :)

      Usuń
  2. To by się spodobało mojej córce i mężowi :) Chwilowo mam sporo słodkiego w domu, ale myślę, że ten przepis wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla złamania smaku można dodać inne owoce np. bardziej kwaśne :)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, faktyczne porzeczki zeszły trochę na drugi plan, a to bardzo smaczne owoce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam ostatnio przepisu na tartę i proszę - spadasz mi z nieba z tym przepisem :)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Filtrujesz wodę w swojej kuchni? Ja pozbyłam się wody butelkowanej w plastik bo założyłam w kuchni filtr molekularny z naturalną mineralizacją - mam teraz wodę mineralną z własnego kranu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe