Szybki przepis na korzenne pierniczki

21:33

Nie będę ukrywać, że święta bez pierników to jak święta bez choinki. Jakieś takie niepełne i nie do końca ogarnięte. U nas pierniczki stały się już tradycją i z wielką radością pieczemy je z Ala już od początku grudnia. Zazwyczaj na trzy tury :)

szybki przepis na pierniczki świąteczne, gingerbread cookies

Tak też było i w tym roku. Pierniczki z początku grudnia nie przetrwały nawet tygodnia, co oznaczać może jedno - są po prostu pyszne!



Ponieważ już w zeszłym roku wiele z Was pytało mnie o ten szybki przepis na pierniki, dziś postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 przyprawa korzenna do piernika (ja użyłam 270g)
  • 0,5 kostki margaryny lub masła
  • 5 łyżek stołowych miodu
  • przyprawy: kardamon, cynamon, imbir dałam po łyżeczce
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
 W rondelku rozpuszczamy margarynę i miód. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche i przesiewamy. Następnie wlewamy płynną masę do mąki i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy masę do połączenia się składników.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3mm i wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 150-170' przez około 5-7 minut.

U mnie z tej porcji ciastek wyszło kilkadziesiąt pierniczków.
Bardzo lubię ten przepis bo jest na prawdę bardzo pyszny i szybki. Pierniki te można zrobić w 30 minut świetnie się bawiąc z dzieckiem.
SMACZNEGO!!!

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Super! Chyba ratujesz nam Swieta, bo my nadal bez pierniczkow, a tak jak Wy bez nich nie ma klimatu. moje przeziebienie kompletnie mnie rozwalilo.....
    Kilka pytan... czy pierniczki sa miekkie od razu po upieczeniu?
    Czy konieczny jest ten pieprz?
    Jaki najlepiej miod uzyc?
    Ile pierniczkow wychodzi z przepisu?
    Ile przypraw dodac? Po szczypcie z kazdego?
    Cala torebke przyprawy do piernika?
    Z gory dzieki za odpowiedz!
    Sorry za mase pytan...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nas ostatnio rozwaliła ospa. najpierw miała Ala, a potem złapała maleńka Aga i ja :) Ale odzyskujemy już siły.
      Już odpowiadam na wszystkie pytania.
      Pierniczki zaraz po upieczeniu są lekko miękkie ale jak tylko wystygną to twardnieją mocno. Jeśli chodzi o pieprz to nie jest on konieczny, ale my dodajemy bo lubimy lekko pierne. Koniecznie naturalny bo zdrowszy, my daliśmy lipowy bo akurat taki mieliśmy w domu ale może być tez wielokwiatowy. Mi z przepisy wyszło kilkadziesiąt, ilość zależy w sumie od wielkości foremek do wykrajania. U nas to wszyła cała metalowa puszka okrągła o szerokości 20cm. Jeśli chodzi o przyprawy to zazwyczaj daję na oko ale dzisiaj dałam po łyżeczce każdej i całą torebkę przyprawy do piernika (270g). Jeśli lubicie takie bardziej korzenne i aromatyczne to należy dać więcej przypraw typu imbir, cynamon albo więcej przyprawy korzennej.
      Mam nadzieję, że pomogłam i lecę uzupełnić przepis.

      Usuń
    2. Zrobione!
      Wszystko wg przepisu procz imboiru, ktorego nie mialam w domu...
      Wyszlo nam 47 pierniczkow 😀
      Sa pyszne! Teraz czeka nas strojenie 😉dzieki! Xxx

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że Wam smakują. Kamień spadł mi z serca :)

      Usuń
  2. Super ;) musimy wypróbować. Widzę, że w Twoimprzepisie nie ma miodu, wiec może nawet zaryzykuję i dam skosztować mojej prawie 10-miesięcznej córce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest miód ale można go zastąpić jakimś słodzidłem byleby je rozpuścić z margaryną.

      Usuń
  3. Super przepis wypróbuje z córką. Zapraszam cię też na mojego bloga

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Google+ Followers

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe