Gruszki w syropie
20:05Ostatnio naszło mnie na produkowanie przetworów różnego rodzaju. Mój małżonek nie przepada za wszystkim co jest w zalewie octowej ( pomijając grzybki), wiec musiałam coś wymyślić innego. Mając 2,5 kg gruszek postanowiłam zrobić ćwiartki w zalewie:)
Sprawa bardzo prosta do zrobienia i nie jest czasochłonna.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki wycinamy gniazda nasienne.
Następnie wkładamy gruszeczki do słoików, wsypujemy po ok 1,5 łyżki cukru na słoik, wrzucamy ze 3 goździki i zalewamy wrzątkiem.
Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można je pasteryzować:)
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.