Pierniczkowo + przepis
19:32Taaaak!
Jak zapewne w większości domów u mnie też piecze się pierniczki:) W tym roku nieco inne bo z bakaliami.
Ciasto zrobiłam w poniedziałek i trzymałam w lodówce alby nieco doszło i co? I jest przepyszne!
Lekko pierne - takie jakie lubię:)
Pozdrawiam Was przedświątecznie i idę odpoczywać:)
:*
EDIT:
Wstawiam Wam przepis na te pierniczki:)
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 0,5 szklanki cukru
- pół kostki masła (100g)
- 75 gmargaryny (1/3 kostki)
- 1,5 torebki przyprawy korzennej do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1,75 - 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki mąki żytniej jasnej
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- suszona żurawina
- orzechy włoskie posiekane
- płatki migdałowe
- rodzynki
- dadatkowo: białko do posmarowania
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Dodać bakalie i zmiksować.
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zarumienienia.
Przepis zmodyfikowany pochodzi stąd
13 komentarze
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńkusisz.
OdpowiedzUsuńmam straszną ochotę na pierniki, na blogach co następne to lepsze i apetyczniejsze :)
te są na prawdę pyszne tylko przez te bakalie ciężko się je wykrawa:)
Usuńwyglądaja apetycznie, u mnie chyba by nie wytrzymały do świąt:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki ! :)) Podziel się więc przepisem :)
OdpowiedzUsuńok napiszę popołudniu:)
Usuńoj bym takiego zjadła )
OdpowiedzUsuńmuszą pachnieć mniamuśnie
OdpowiedzUsuńmniam, lubie pierniczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko!!!!!!
OdpowiedzUsuńNaszych juz ni ma ....
Pozdrawiamy!
Wyglądają tak od razu do schrupania:)
OdpowiedzUsuńbo takie są od razu do schrupania:)
UsuńPrzepis podkradnę ale już po świętach wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.