Beza z owocami, czyli Biała Pavlova
11:08
Uwielbiam tą bezę! Jest prosta w wykonaniu i daje świetny efekt! W sam raz na spotkanie przy kawce. Biała Pavlova jest niezwykle delikatna i smaczna. Chrupiąca na zewnątrz, wewnątrz zaś ma konsystencję jakby piankową- jest mięciutka i lekko ciągnąca.
Zapraszam Was - rozgośćcie się
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru (1,5 szklanki), najlepiej drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier (najlepiej po łyżce), przez cały czas ubijając. Na końcu dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok 20-22 cm (w zależności od preferowanej wielkości placka bezowego). Następnie wykładamy masę białkową na papier formując z niej okrąg o odpowiednim wymiarze.
Tak przygotowaną masę wkładamy do nagrzanego do 150' piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok 1h 15 min. Jeśli chcemy by beza była mocno chrupiąca pieczemy ok 1,5 godziny.
Bezę studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Po wystudzeniu przekładamy bezę na talerz lub paterę do góry dnem i delikatnie odrywamy papier.
Tak przygotowaną bezę możemy udekorować ubitą kremówką lub kremem i owocami. W moim przypadku był to krem śmietankowy oraz jagody.
Bezę możecie upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce położyć na godzinę przed podaniem.
Do upieczenia bezy zachęcił mnie przepis umieszczony na www.mojewypieki.com
Częstujcie się!
Serdecznie polecam!
39 komentarze
mniam :D
OdpowiedzUsuńo wow! miałam przejść na dietę ale to po weekendzie w takim razie :) w weekend robię Twoją Pavlovą:)
OdpowiedzUsuńTo od poniedziałku dieta:)
UsuńWooow super!
OdpowiedzUsuńmmm! pycha! chyba się zaraz biorę do roboty!
OdpowiedzUsuńmniam - już wiem co upiekę w weekend :)
OdpowiedzUsuńpycha! może jutro zrobię;-)
OdpowiedzUsuńhaha, a ja jadłam to właśnie i jestem pełna zachwytu (kawałek dla Bartka równiez połowicznie wsunęłam, takie dobre było)!!! Dziękuję za przepis, bo będe musiała sobie zrobić to "babskie ciasto" :)
OdpowiedzUsuńJej bajeczna, az ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńŚlinkę wycieramy i za pieczenie się bierzemy
UsuńMmmm...wygląda pysznie ;)Uwielbiam łatwe przepisy,na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńi szybko się robi:) - tylko piecze się długo ale tego to już pilnować nie trzeba:)
Usuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
i mogłabym tak bez końca.
Pychota! Bezy uwielbiam, a jeszcze z jagódkami mmmmmmm sama słodycz ! Więc przepis kradnę <3
OdpowiedzUsuńKradnij, kradnij:) Pyszna jest dlatego przepis udostępniam:)
UsuńO nie! I dieta poszła z dymem ;)
OdpowiedzUsuńmoja też:) w momencie gdy wpadłam na pomysł zrobienia tej bezy:)
UsuńJa raz zrobiłam tort pavlova i mi nie wyszedł i się zniechęciłam :P
OdpowiedzUsuńoooooo a czym to się różni? i co konkretnie nie wyszło?
UsuńNo niczym :D to to samo ;) po prostu w przepisie było, że to tort jest :D
UsuńTylko ja robiłam wersję o smaku cappucino, ale nie pamiętam skąd przepis był! rozlała mi się i zrobiła płaska :((
Ehhh no to nie wiem czemu:( Może to kwestia białek? albo za krótko ubijałaś - pojęcia nie mam:(
Usuńmmmmmmmmm jutro mam zamiar sobie zrobić na urodziny ale nie wiem czy mi wyjdzie :E
OdpowiedzUsuńwyjdzie na pewno!!! :)
UsuńNo i kolejny wypiek do wypróbowania :-). Jeszcze nigdy nie robiłam białej pavlovej. Podobno uzależnia :-)
OdpowiedzUsuńoj taaaak, uzależnia:)
UsuńMniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!
OdpowiedzUsuńNie jadłam hmmm wygląda pysznie poproszę na sobotę taką :))))
OdpowiedzUsuńmama Oli babcia Ali
Jagody. Wszędzie jagody! A mnie mało jęzor nie ucieknie :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam ja. Tez czesto robię :-) ja dodaje jeszcze Marakuje. Polecam!
OdpowiedzUsuńoooo z Marakują nie jadłam:) muszę spróbować
UsuńOlu zapraszam do mnie po Wyróżnienie.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:) na pewno się zgłoszę:)
UsuńBeza wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękna beza :)
OdpowiedzUsuńAaaaaale smacznie wygląda ....mnie jakoś bezy nie wychodzą...albo niedopieczone albo przypalone eh :(
OdpowiedzUsuńAle nie zrażam się :) będę próbowała do skutku :)
nie poddawaj się! na pewno w końcu wyjdzie:)
Usuńpyszota:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno skorzystam. Uwielbiam bezy, tylko tyłek od nich mi jakoś tak dziwnie rośnie ;)
OdpowiedzUsuńa ja też robiłam, jakiś czas temu z borówkami,a dziś z jeżynami :)
OdpowiedzUsuńhttp://islandofflove.blogspot.com/2013/07/pavlova.html
[mój przepis troszkę inny] ;)
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.