Tarta z owocami i mascarpone
18:18
Na specjalne Wasze życzenie podaję Wam przepis na naszą randkową tartę z czarną porzeczką i kremem z serka mascarpone.
Składniki na tartę:
- 200 g mąki
- 100 g masła miękkiego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- około 3 łyżki wody (w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche)
- 250 ml śmietanki 30% lub 36% (schłodzonej w lodówce)
- 1 opakowanie 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na ciasto łączymy razem i siekamy nożem (jak to ciasto kruche), wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników w jednakową masę. Schładzamy w lodówce przez 15-30 min.
Następnie wałkujemy i układamy na formie. Ciasto w formie dziurawimy widelcem i wkładamy jeszcze do lodówki na 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i obciążamy fasolą albo czym tam mamy np. pokrywką od naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut po czym zciągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Ciasto studzimy.
Jak zrobić masę? :
Śmietanę ubić na sztywno i powoli, partiami dodajemy do serka połączonego z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy owocami.
Wkładamy do lodówki na około 1h.
SMACZNEGO!!!
12 komentarze
wygląda apetycznie jutro będę robiła z Twojego przepisu z borówkami :)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze, że jeszcze tarty nie robiłam a mam ochotę zrobić na roczek ze szpinakiem i pomidorami tylko nie wiedziałam, ze z tym ciastem takie mecyje - wyjąć, włożyć znowu wyjąć:))
OdpowiedzUsuńciasto kruche żeby było dobre wymaga odrobinkę zachodu:)
Usuńjestem opita herbaty a ślina cieknie mi że szok!
OdpowiedzUsuńeee brzmi tak pysznie. I powiedz jak tu zrzucić brzuszek? ;P nie pomagasz, oj nieee... ;]
OdpowiedzUsuńzrobię na pewno
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis
Mniam. Ja taki krem wykorzystuję zawsze do przełożenia tortów :) Tarta na pewno przypadłaby mi do gustu.
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda ;) Ostatnio u mnie kruche ciasto na tapecie, więc w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam raz tartę, ze szpinakiem i ciasto niekoniecznie mi wyszło...
OdpowiedzUsuńMmmm:) Zrobię, a co!
OdpowiedzUsuńBędę musiała poczekać kilka lat na moje własne porzeczki!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie...i pewnie tak smakuje! Musze spróbować...ale z malinami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.