Konfitura pomarańczowa
14:52
Pomarańcza to owoc dla mnie szczególny. Jej smak i zapach przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. To nie jest tak, że tylko święta mają dla mnie zapach skórki pomarańczy ale głównie:) Lubię cytrusy o każdej porze dnia i roku. Pomarańcze zagościły u nas w wielu formach.
Jednym ze sposobów jest kofitura pomarańczowa.
Składniki:
- pomarańcze 1-1,5 kg
- jedna cytryna
- 4 szklanki cukru lub wedle uznania
- 4 szklanka wody
Pomarańcze i cytrynę porządnie wyszorować i sparzyć. Obrać ze skórki (skórka będzie potrzebna). Owoce obrać dokładne z białych, gorzkich włókien, pokroić drobno i wrzucić do garnka razem z pestkami i wszystkimi błonkami. Podgotować lekko i dodać cukier i wodę. Skórki obieramy jak najlepiej wycinając z nich białą, gorzką podskórkę. Kroimy w kostkę i dodajemy do owoców.
Gotujemy bez przykrycia doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na noc.
Na drugi dzień gotujemy wszystko na małym ogniu ok 3h.
Nie trzeba dodawać do owoców żadnych cukrów żelujących. Pektyna zawarta w skórkach, pestkach i włóknach pomarańczy spowodują zgęstnienie konfitury.
Smacznego!!!
15 komentarze
Musi być przepyszna. Na pewno jest w smaku nieporównywalnie lepsza od tych dostępnych na sklepowych półkach. Na pewno przepis wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńO tak zdecydowanie inna w smaku. Cukrem operujemy wedle uznania:)
UsuńZrobię jak już nie będę na diecie :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa swego czasu robiłam pomarańczę z kiwi:) Wypróbuję Twój przepis, a co!
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że dobre z kiwi ale nigdy nie próbowałam:)
UsuńO mamo, ale pychota!! I jakie proste :)))
OdpowiedzUsuńPychota, pychota:)
UsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuńJaki prosty przepis, a jak pysznie wygląda :-) !!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo prosty jednak nieco czasochłonny:)
UsuńSię zaśliniłam! :D
OdpowiedzUsuńnie tylko ty :)
UsuńMmm chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńtrzeba koniecznie spróbować
pozdrawiam
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.