Rolada drożdżowa ze szpinakiem
16:32
Ciasto drożdżowe chodziło za mną od dłuższego czasu. Podobnie było z daniem ze szpinakiem. Nie chciałam robić klasycznej tarty. Miałam ochotę na coś nowego, innego. I tak jakoś mnie naszło.
Lubię wszelkiego rodzaju drożdżowe pierogi, paszteciki i inne bułeczki z farszem nie koniecznie słodkim.
Dlatego dziś dla Was mój przepis na roladę drożdżową z farszem szpinakowym.
Składniki na ciasto:
- 0,5kg mąki
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50g drożdży świeżych
- 1,5 łyżki cukru
- pół kubka letniego mleka
Składniki na farsz:
- pierś z kurczaka
- szpinak mielony
- ser żółty
- czosnek
- łyżka śmietany
- sok z cytryny
Do kubka z letnim mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy 1,5 łyżki cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i posypujemy z wierzchu odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka, olej i szczyptę soli. Na koniec dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto mocno je ugniatając. Ja w pierwszej fazie używam miksera i mieszadeł do ciasta drożdżowego. Później już ugniatam klasycznie ręką. Mocno by dużo powietrza dostało się do ciasta. Gdy ciasto już dobrze wyrobi się posypuję mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie biorę się za farsz. Ja farsz robię z mrożonego szpinaku krojonego w bryłkach. Wrzucam go do głębokiej patelki i duszę do momentu rozmrożenia. Ugrillowaną i przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego już szpinaku. Szpinak przyprawiam świeżym czosnkiem (ok 3-4 ząbki) i pieprzem zgodnie z upodobaniami smakowymi. dodaję sok z połowy cytryny, mieszam wszystko i odstawiam na chwilkę do przestygnięcia. Na koniec do szpinaku dodaję łyżkę śmietany i starkowany ser. Mieszam wszystko.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowuję na stolnicy, wykładam farsz i zwijam. Wkładam roladę do blaszki podłużnej miejscem łączenia w dół i smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem:)
Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200' na ok. 20 minut.
Smacznego!!!
24 komentarze
Powiem Ci, że mnie bardzo zaciekawiłaś tym przepisem. Koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!!
UsuńFarsz można zrobić dowolny w zasadzie, wedle uznania
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, a w połączeniu z ciastem drożdżowym jeszcze nigdy nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńNo widzisz, to musisz nas odwiedzić:)
UsuńPyszna musi być taka rolada, nie wiem, czy akurat ze szpinakiem bym zjadła, ale z innym dodatkiem czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńale mi ochoty narobiłaś.
OdpowiedzUsuńszkoda, że mam lewe ręce do ciasta drożdżowego.
Mi to drożdżowe nigdy nie wyszło :(
OdpowiedzUsuńNoż niemożliwe?
UsuńJa robię odczyn z mleka, drożdży cukru i łyżki mąki. Mieszam to wszystko i posypuję z wierzchu mąką.
Do miski wrzucam składniki w takiej kolejności jak podałam na liście składników i na końcu wyrośnięty zaczyn. Nie wiem czy kolejność dodawania składników ma znaczenie ale moja mama twierdzi, że ma:) Słucham jej rad i jeszcze nigdy mi drożdżowe nie opadło.
o jacieeee! muszę zrobić! przecież ja też z tych co 'szpinakowe love' <3
OdpowiedzUsuńJa wiem, wiem:) A farsz świetnie nadaje się też do tarty:)
UsuńSzpinak..... mmmm... :)
OdpowiedzUsuńMasz zachcianki? :)
UsuńNie mówcie Menżowi - ale wiem, co dostanie na piątkowej randko-kolacji :)
OdpowiedzUsuńCiiiii - nic nie powiemy :)
UsuńWygląda pysznie.. chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuńA ja za szpinakiem nie przepadam. Ale Twoja rolada wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńMożna zrobić inny farsz. Może z pieczarkami i kurczakiem albo innymi warzywami? wedle uznania
Usuńoj ale smaka mi zrobiłaś. A w lodówce gar zupy :/
OdpowiedzUsuńChyba zaszaleję na dniach i sama tego zasmakuję :D
Ciasto drożdżowe ze szpinakiem to idealne połączenie. Ja rolady jeszcze nie robiłam, ale za to paszteciki tak:)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować! ;-)
Chciałabym zacząć jeść szpinak, ale jakoś nie mogę się przełamać. Myślisz, że to dobry sposób? :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i pozdrawiam ciepło!
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.