Domowe gofry najlepsze
15:42
Straciłam już nadzieję, że domowe gofry mogą być tak smaczne jak te kupowane w budce. Jako, że nie lubię mieć miliona sprzętów w domu, każdego od czegoś innego, to postawiłam na wielofunkcyjność. Mikołaj się postarał i przyniósł mi wielofunkcyjny opiekacz z wymiennymi wkładkami, w tym również do gofrów. Radości końca nie było do momentów aż zaczęłam próbować różnych przepisów. W końcu trafiłam na ten, który przypadł mi do gustu i zostanie z nami na dłużej.
Szukałam czegoś co nie przyprawi mnie o spustoszenie lodówki ze składników, a nada się do wielofunkcyjnych gofrownic, które nie oszukujmy się, mają zdecydowanie mniejszą moc niż te przeznaczone do wypieku gofrów.
Składniki:
PS: Z tej porcji ciasta wyszło mi 10 gofrów.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie składniki oprócz białek wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie
na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem.
Pieczemy w gofrownicy, w zależności od mocy sprzętu,przez około 5 - 8 minuty ( mój ma 1000W).
Studzimy na kratce lub ustawiając w tak zwane domki. Studzenie jest bardzo ważne gdyż jeśli gofry nie odparują to zrobią się miękkie i gumowate. Jeśli dobrze je wystudzicie to z zewnątrz będą chrupiące a w środku mięciutkie i lekkie. Zajadajcie je z czym chcecie. My najbardziej lubimy miód, owoce i domowe powidła.
SMACZNEGO!
PS: Z tej porcji ciasta wyszło mi 10 gofrów.
7 komentarze
Uwielbiamy gofry. Ależ się głodne zrobiłyśmy!!!
OdpowiedzUsuńSzkoda że ja nie mam takiego mikołaja, też by mi się przydała nowa gofrownica, fajny przepis na gofry.
OdpowiedzUsuńTrzeba znaleźć okazję i poprosić ładnie o prezent.
UsuńSłyszałam, że te budkowe gofry robione są z jakiejś gotowej masy. Twój przepis wydaje się być prosty, dzięki za patent na studzenie:)
OdpowiedzUsuńTak. Niestety większość tych budkowych gofrów jest robione z masy w proszku :(
UsuńGofry kojarzą mi się z wakacjami, zwłaszcza nad morzem ;) czasem fajnie sobie "zjeść" miłe wspomnienie
OdpowiedzUsuńDostałam gofrownicę rok temu na urodziny i bardzo sobie chwalę. Często zamiast mąki daję zblendowane płatki owsiane i też smakują świetnie.
OdpowiedzUsuńPolecam także gofry wytrawne - z szynką, serem i/lub pieczarkami (właściwie wszystkim, co do głowy przyjdzie). Wychodzą bajecznie, goście zawsze się zachwycają :)
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.