Pascha wielkanocna

22:23

Wiem, że już po świętach i taki przepis pewnie przydałby się Wam tydzień temu. Tydzień temu jednak niewiele mogłabym o nim napisać, choć chciałam. Dziś nie jestem już teoretykiem, a przepis wypróbowałam w praktyce.To nie byle jaki przepis, bo starszy jest niż ja sama i wypróbowany już wielokrotnie. Dziś podzielę się z Wami moim rodzinnym skarbem.


Chciałabym napisać, że ten deser jest już tradycją na naszym wielkanocnym stole. Niestety skłamałabym, choć przepis w rodzinie jest od dziesiątek lat. Moja mam nigdy nie robiła paschy za to babcia i stryjenka owszem. W tym roku i ja postanowiłam ją zrobić i już wiem, że w kolejnych latach na pewno zagości na naszym stole wielkanocnym i nie tylko.
 Odkąd pamiętam czekałam z utęsknieniem aż ciocia poda ten deser. W końcu chyba dojrzałam by zmierzyć się z przepisem mojej ukochanej babci i zrobić ją samemu. Dziś również postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem.

Składniki:
  • 400g sera białego półtłustego lub tłustego
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • 250g masła (jedna kostka)
  • 3 ugotowane żółtka jaj
  • zapach waniliowy
  • ok. jednej szklanki posiekanych bakali ( ilość i rodzaj wedle uznania, im bardziej kolorowo tym lepiej)
  • gaza do wyłożenia naczynia lub herbatniki do wyłożenia tortownicy.
Ser biały wraz z ugotowanymi żółtkami przemielić dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do masy  dodać cukier puder ( najlepiej przesiany przez sitko), zapach waniliowy i miękkie masło. To wszystko miksować mikserem na wolnych obrotach aż masa będzie gładka. Na koniec dodać posiekane bakalie i dokładnie wymieszać. Ilość i rodzaj bakalii jest całkowicie dowolna. Ja dodałam skórkę cytrynową, suszone morele, rodzynki, orzeszki ziemne i pokruszone orzechy włoskie.

Naczynie ( w moim przypadku miseczka) wykładamy gazą lub czystą ściereczką. Na to wykładamy gotową masę i mocno przyciskamy ją łyżką by dokładnie wypełniła nasze naczynie. Wkładamy na noc do zamrażalnika. Rano wyciągamy paschę z naczynia i zdejmujemy gazę.
Jeśli mamy chęć zrobić większą ilość możemy użyć wielokrotności składników. Wtedy dno tortownicy wykładamy herbatnikami i na nie wykładamy gotową masę mocno dociskając. Również wkładamy na noc do zamrażalnika. Rano mamy gotowy deser.

Paschę można udekorować owocami, bakaliami lub jak w moim przypadku bukszpanem. Przechowywać w lodówce do 4 dnia od wyjęcia z zamrażalnika.

pascha, twarób, nabiał, wielkanoc, bakalie

By uprzedzić Wasze pytania dodam, że gotowe masy twarogowe dostępne w marketach nie nadają się do zrobienia paschy. Są one zwyczajnie za rzadki i mają za małą zawartość tłuszczu. Jeśli je wykorzystać w masie zwyczajnie zamarźnie woda a twarogu będzie tam jak na lekarstwo. Nie polecam!

Mam nadzieję, że przepis przyda Wam się nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych.

SMACZNEGO!


You Might Also Like

11 komentarze

  1. Wygląda bajecznie.
    Paschą zawsze byłam częstowana przez moja Przyjaciółkę, smakowała mi bardzo, ale jakoś nie weszła w nasze rodzinne "tradycje"...dopiero jak wyszłam za mąż wprowadziłam Jej przepis w naszą WIELKANOCNĄ tradycję dań...tak samo jak mój Mąż nie może się doczekać Bożonarodzeniowego karpia z cebulką i czosnkiem, tak ja Paschy :)
    Przepis nieco inny, ale Twój też spiszę i kiedyś mam nadzieję wypróbuję.
    Pozdrawiam.
    Świątecznej radości w sercu życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że co kobieta to inny przepis na paschę. Ja będę ten na pewno powtarzać bo w moim mniemaniu jest cudowna!

      Usuń
  2. Mhh wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. o mniam, robiłam rok temu, a w tym nie zdążyłam i wszyscy goście pytali właśnie o paschę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam paschę raz :) Była tak sycąca, że nie daliśmy rady jej zjeść, więc może następnym razem skuszę się, ale zrobię ją przynajmniej z połowy składników ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te składniki podane przeze mnie starczą na jedną średnią miseczkę. Przed podaniem kroję ją jak tort :)

      Usuń
  5. Bardzo Fajna treść artykułu polecam do odwiedzenia mojej strony z genialnymi pomysłami :)robot xavery 123

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.


Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl

Obserwatorzy

Odwiedź na na Instagramie

Subscribe