Tarta z twarożkiem i czarną porzeczką
13:59
Uwielbiam proste i szybkie przepisy na tarty z różnymi owocami. Teraz gdy w okresie letnim królują owoce typu jagody, czarne i czerwone porzeczki to nie sposób tego nie wykorzystać. Kiedyś te owoce były nieodłączną częścią letniego menu w domu, dziś mam wrażenie poszły w zapomnienie. Niestety.
Ja uwielbiam letnie owoce i przyrządzam potrawy z nimi gdy tylko mogę. Dziś dla Was moja tarta z twarożkiem i czarnymi porzeczkami.
Składniki na tartę:
- 200 g mąki
- 100 g masła miękkiego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- około 3 łyżki wody (w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche)
- 2 kostki twarogu chudego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ( tyle by masa nie była za sucha)
- cukier waniliowy dla smaku ( wedle uznania)
- porzeczki bez gałązek do posypania
Składniki na ciasto łączymy razem i siekamy nożem
(jak to ciasto kruche), wyrabiamy do połączenia się wszystkich
składników w jednakową masę. Schładzamy w lodówce przez 15-30 min.
Następnie wałkujemy i układamy na formie. Ciasto w formie dziurawimy widelcem i wkładamy jeszcze do lodówki na 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i obciążamy fasolą albo czym tam mamy np. pokrywką od naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Ciasto studzimy.
Jak zrobić masę?
Twaróg, jogurt i cukier waniliowy miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ktoś lubi może wcześniej twaróg przemielić przez maszynkę by uzyskać gładszą masę.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy owocami.
Wkładamy do lodówki na około 1h.
Prawda, że proste?
SMACZNEGO!

8 komentarze
Mi najbardziej smakują porzeczki prosto z krzaka ale latem takie ciasta także szybko u nas znikają...
OdpowiedzUsuńJa też tak lubię, ale teraz staram się też wykorzystać je w inny sposób :)
UsuńTo by się spodobało mojej córce i mężowi :) Chwilowo mam sporo słodkiego w domu, ale myślę, że ten przepis wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńDla złamania smaku można dodać inne owoce np. bardziej kwaśne :)
UsuńŚwietny przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, faktyczne porzeczki zeszły trochę na drugi plan, a to bardzo smaczne owoce.
OdpowiedzUsuńSzukałam ostatnio przepisu na tartę i proszę - spadasz mi z nieba z tym przepisem :)))))
OdpowiedzUsuńFiltrujesz wodę w swojej kuchni? Ja pozbyłam się wody butelkowanej w plastik bo założyłam w kuchni filtr molekularny z naturalną mineralizacją - mam teraz wodę mineralną z własnego kranu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.