Kawowy torcik bezowy z kulkami Maltesers
13:42Czwarte urodziny Alicji, trzy imprezki, cztery torty. Musicie przyznać, że to niezły wynik jak na jeden weekend prawda? Do tej pory nie robiliśmy urodzin dla przedszkolaków, dlatego w tym roku postanowiłam nie żałować naszej córeczce. Ponieważ większość tortów, które można kupić w cukierniach nie nadaje się dla Ali postanowiłam zrobić coś w domu. Imprezka finalna była w niedziele ale i w dzień urodzin Ali spodziewałam się gości więc zrobiłam kawowy tort bezowy z pysznymi kuleczkami Maltesers. Tort ten na prawdę jest banalny w wykonaniu i jeśli nie liczyć czasu pieczenia bezy, jest na prawdę szybki.
Jeśli chodzi o zrobienie bezy odsyłam Was do przepisu na Białą Pavłową. Masę bezową dzielimy na trzy równe części i pieczemy według przepisu. Po upieczeniu układamy na kratce do wystygnięcia.
Składniki na krem:
- 2 śmietany 30% lub 36%
- jedno opakowanie serka mascarpone
- łyżeczka cukru
- łyżka kawy rozpuszczalnej
Schłodzoną śmietanę ubijam razem z cukrem na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie już sztywna dodaję stopniowo serka i dalej miksuje do wyzyskania gładkiej masy. Dodaję łyżkę kawy i miksuje do rozpuszczenia.
Tak przygotowaną masą przekładam moje placki bezowe. Na koniec z wierzchu posypuję pokrojonymi na kawałki kuleczkami Maltesers i wstawiam do lodówki aż krem mocno zesztywnieje.
SMACZNEGO!
6 komentarze
Wygląda przepysznie. Lubię torciki bezowe w połączeniu z owocami, ale ten Twój z pewnością był nieziemsko smaczny. 😊
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam w połączeniu z owocami, choć czasem odrobina orzechów i czekolady też jest wskazana :)
Usuńo mniam mniam jak pysznie wygląda a chyba jeszcze lepiej smakuje :))
OdpowiedzUsuńBył baaaardzo smaczny :)
UsuńUwielbiam bezę
OdpowiedzUsuńO matko! To wygląda tak obłędnie że szok. Zapisuję przepis choć staram się ograniczać słodkie. A niech tam...raz na jakiś czas wolno 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam do komentowania. Jeśli podoba CI się ten tekst udostępnij go na swoich portalach społecznościowych.
Proszę o przemyślane dobieranie słownictwa i podpisywanie się pod komentarzem.